چهار سوال در کاشی هفت رنگ
سردر، مناره گلدسته و محراب مسجد مزین به کاشی هفت رنگ (مینایی) میباشد. محراب این شبستان در انتهای گنبد اصلی واقع شده که با کاشیهای هفت رنگ با حاشیه فیروزهای ساده مزین شده است. دو مناره بلند استوانه ای شکل، مزین به کاشی، زینت بخش سردر مسجد میباشد. در بالای محراب کتیبه ای از کاشی نصب شده و از داخل با مقرنس و گچ بری تزیین شدهاست. ↑ سجاد صداقت، «هویت گمنام علوم سیاسی؛ علوم سیاسی در ایران در گفت و گوی زندگینامه ای با محمدجواد غلامرضا کاشی»، فصلنامهٔ سیاست نامه، سال هفتم، شمارهٔ ۲۵، صص ۱۶۰-۱۶۶. در سال ۱۴۰۰ میزان تولید چغندر قند در شهرستان اسلامآباد ۲۰۰ هزار تن بوده که ۱۵۰ هزار تن آن در کارخانهٔ قند اسلامآباد فرآوری شده و مابقی به کارخانهٔ قند بیستون یا کارخانههای استانهای دیگر فرستاده شده است. همچنین، در این حمام، ۲عدد سکه فلوس و تعداد زیادی کاشی و سفال به دست آمده که در تعیین قدمت حمام و مشخص کردن تزئینات آن نقش بسزایی داشتند.
حمام دیلمان دارای ساختاری ساده است که متناسب با شرایط سخت آب وهوای کوهستان طراحی و ساخته شدهاست. در گذشته این حمام برای شستشو و استحمام آزاد ساکنین دیلمان و کاروانیان و مسافران مورد استفاده قرار میگرفت و با توجه به موقعیت کوهستانی و اقلیم سرد منطقه، جزء بناهایی محسوب میشود که با شرایط خاص کوهستانی طراحی و ساخته شدهاست به عبارتی بیشترین توجه به مسئله آب و هوا و سرما و مقابله آن معطوف شدهاست و این بنا دارای ساختار ساده ولی بیپیرایهای است که بیشترین سعی معمار آن به استحکام و عوامل کاربردی معطوف بودهاست. سابقن سه پله به طرف پایین حمام امتداد داشت که افراد از آن طریق به داخل حمام میرفتند و یک حوض آب سرد برای شستشوی پا در جلوی سر بینه تعبیه شده بود که توسط افراد ساکن دیلمان قسمت سربینه درگاه ورودی تخریب شدهاست. درازدندان گراز دریایی: گراز دریایی دارای دو دندان نیش کشیدهاست که از فک بالا به سمت پایین بیرون میآیند. این بنا زیر انبوهی از گل و لای مدفون شده بود و به دستور میرزاعلی میر بلوک از زیر لایههای خاک بیرون آورده شده و مورد تعمیر و بهرهبرداری قرار گرفتهاست.
نورگیرها در بالای گنبد حمام قرار دارند و با وجود سابقه چند هزار ساله استفاده از شیشه در دیلمان به منظور عدم مشخص شدن حمام از بیرون آن از سنگ و مرمر شفاف برای عبور نور استفاده میشده، آب حمام را به وسیله تنبوشههایی سفالی به مخزن انتقال میدادند. شالوده اصلی بنا از سنگ، دیوارهای آن از آجر، ملات به کار رفته در آن ساروج و نورگیرهای بالای گنبدها از جنس مرمر شفاف است. مسجد جامع دارای حیاطی به شکل مستطیل است که کف آن تماما با تخته سنگهایی فرش شده و در دو طرف آن رواقها قرار دارد که در سمت غرب در جلوی شبستان زمستانی و در جبهه شرقی در دو طرف در ورودی اصلی قرار گرفتهاند. جبههها و ایوانهای شمال و جنوب این مسجد نسبت به جبههها و ایوانهای شرق و غرب دارای جلوه بهتری بوده و در دو طبقه است و جبهههای شرق و غرب در واقع مهتابی جبهههای اصلی است. این مسجد دارای سه در ورودی است که در شمال، شرق و غرب آن واقع شدهاند. پس از اتمام یک لایه، بسترِ چاپ به سمت پایین حرکت میکند و همانند فرایند SLS بسترِ دیگری به اندازهٔ یک لایه بالا میآید و پودرریز لایهٔ پودر را از روی آن به روی محفظهٔ چاپ هدایت میکند و لایهٔ جدید بهصورت یکنواخت روی سطح لایهٔ قبلی ایجاد میشود.
پسر او چیشپیش از ضعف دولت عیلام بعد از مغلوبیت آنها در مقابل آشوربنیپال استفاده کرد و ناحیه موسوم به انزان یا انشان را که شامل شوش و مجاور آن خوزستان بوده متصرف شد و عنوان پادشاه انشان را اختیار کرد چون وفات یافت یکی از پسرهایش مالک انشان و آن دیگری صاحب سرزمین پارس گردید. در درون راهروهای ورودی طاقنماهایی ایجاد شده که عمق آن حدود پانزده سانتیمتر است و با کاشی هفت رنگ تزیین شدهاند. شبستان مسجد دارای چهار ستون سنگی، به ارتفاع دو متر و قطر بیست سانتیمتر که طاقهای گنبدی شبستان روی آنها استوار شدهاست. شبستان مسجد نیز دارای چهار ستون دایرهای شکل با طاقهای هلالی در جهت شرقی-غربی و سقفی هلالی شکل است و حیاط آن در جهت شرق بنا ساخته شده است، این بنا شامل سالن اصلی، حیاط و شبستان است. او این مسجد را به سبک مسجد چهل ستون شیراز ساخت و در آن زمان بیش از یکصد هزار تومان خرج آن کرد. در گذشته نیز حوض کوچکی جهت شستوشوی پا، جلو در ورودی آن قرار داشتهاست. ادوارد براون نیز بهاتفاق نیکلسن خلاصهای از تاریخ گزیده همراه با حواشی وتوضیحات کافی، به انگلیسی ترجمهکرده و در ۱۹۱۳ مـ.
در اینجا بیشتر به بررسی وب سایت کاشی ثبت نام ثنا.